Δημοτικά σφαγεία Σητείας

Η λειτουργία των δημοτικών σφαγείων είναι απαραίτητη συνθήκη και προϋπόθεση για τη στήριξη του πρωτογενούς κτηνοτροφικού τομέα της περιοχής. Οι λόγοι είναι αυτονόητοι και δε θα πρέπει να αναλωθούμε στην ανάλυσή τους.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε πώς και γιατί έκλεισαν τα σφαγεία  και τί πρέπει να κάνουμε από δω και μπρος ώστε να επαναλειτουργήσουν.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα σφαγεία, που άρχισε να εφαρμόζεται επί της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, έθετε κάποιους όρους και προϋποθέσεις [κτηριακές παρεμβάσεις, εκσυγχρονισμός, εξοπλισμός κ.τ.λ.] και συγκεκριμένη χρονική περίοδο χάριτος για την ικανοποίησή τους, ώστε τα υπάρχοντα σφαγεία να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Αν οι όροι δεν εκπληρώνονταν εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων, τότε τα σφαγεία θα έκλειναν οριστικά και θα απαιτούνταν εξαρχής όλα τα προβλεπόμενα σύμφωνα με τον νόμο για τη δημιουργία νέων σφαγείων.

Ατυχώς η προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν εκμεταλλεύτηκε, κατά την προαναφερόμενη χρονική περίοδο, τα ευεργετήματα του νόμου για τα ήδη λειτουργούντα σφαγεία και έτσι οδηγηθήκαμε στο κλείσιμό τους.

Η νέα Δημοτική αρχή υπό τον κ. Πατεράκη ευθύς ως ανέλαβε τα καθήκοντά της ανακίνησε το θέμα των σφαγείων και ανέθεσε τη μελέτη του θέματος σε ειδικούς. Δυστυχώς όμως διαπιστώθηκε, ότι το υπάρχον κτήριο των σφαγείων εστερείτο οικοδομικής αδείας και ότι η γειτνίασή του με κατοικίες και τουριστικά καταλύματα ήταν σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. Όλα αυτά οδήγησαν σε αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών για τη λειτουργία σφαγείων στο υπάρχον κτήριο και στη συγκεκριμένη θέση.

Έτσι μετά τα ανωτέρω η Δημοτική αρχή ξεκίνησε από την αρχή την προσπάθεια δημιουργίας νέων σύγχρονων δημοτικών σφαγείων.

Πρώτο βήμα ήταν η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου και έπεται συνέχεια.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Πατεράκης η δημιουργία σφαγείων παραμένει στις προτεραιότητές του, αφού αναγνωρίζει το πόσο χρήσιμη είναι η  λειτουργία τους στην περιοχή του Δήμου μας.

 

Για το συνδυασμό «ΣΗΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ»

Ο Επικεφαλής

Θοδωρής Πατεράκης